Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2018 12:33 - Как да използвате паяжината за оцеляване
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 4548 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 17.12.2018 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Как да използвате паяжината за оцеляване

12/13/2018 / От Ронда Йохансон

          image  

https://www.newstarget.com/2018-12-13-how-to-use-spider-webs-for-survival.html?fbclid=IwAR29s5LYHidB15Eb_WDrHUxUYzTRewNwNCNxsp5OdP0j4VDGXaxVcKCjLYg

Има едно вродено красиво и загадъчно примамливост към паяжината. От Шекспир тъкане на сънища, използващи веществото в мечта на лятна нощ до Стан Лий, което позволява на Питър Паркър да го използва като суперсила, няма никакво съмнение, че природата е създала прекрасен материал, който служи за много цели. Всъщност, съвременната наука сега се опитва да създаде синтетични варианти на паяк коприна за проектиране на по-абсорбиращи и по-зелени бинтове .

Паяковите коприни отварят врати както в инженерното, така и в медицинското изследване. Копринените коприни, които са най-често използваният сорт, са в състояние да абсорбират огромно количество енергия, като същевременно поддържат висока якост на опън. Освен това не е известно, че паяжинните тъкани предизвикват възпалителни реакции, което ги прави идеални за медицинска употреба .

Но (и това е много голямо, но) никой никога не е успял да произвежда големи количества паяжини, за да направи реалистичен тест относно потенциалната му употреба в медицината. Паяците са хищници и канибали. Те не са точно най-хубавите животни там, така че масово производство на паяк коприна не би било толкова просто, колкото, например, произвежда краве мляко, например.

В момента учените се опитват да направят своя собствена версия на паяжини, но няма да обсъждаме техния напредък тук. Тъй като това е подготвителна статия, разглеждаме копринените коприни от гледна точка на оцеляването .

Както вече споменахме, паяжината е много силна. Изследователите отбелязват, че копринените протеини са три пъти по-силни от Kevlar и помагат за възстановяването на тъканите. Някои видове паяци коприна дори са били наблюдавани, че имат някои бактерицидни свойства, които помагат на раните да се лекуват по-бързо.

 

Древните гърци и римляни използват паяжини като импровизирана превръзка. Подправените пиперчета знаят, че паяжината е една от най-добрите естествени превръзки, които да се използват при SHTF. Не само, че е лесно достъпна, но и може да убие вредните бактерии. Просто се уверете, че събирате уебсайт, който е възможно най-чист, без паяк и други бъгове, които може да са били уловени в коприната.

Опитайте да вземете достатъчно, за да направите топка и да я заредите в раната. Тогава ще се втвърди и изсъхне. Паяжините са богати на витамин К, което помага на кръвта да се съсирва. (Свързани:  8 Домакински артикули, които можете да използвате за лечение на съкращения и рани у дома .)

Мога ли да запазя паяжината, която да използва по-късно?

Честният отговор на това е: Зависи. Както бе споменато по-горе, съществуват превръзки, направени със синтетичен паяжинен плат, тъкан в подложката, за да се ускори лечението.

Ако искате добрата естествена мрежа обаче, ще ви е необходим херметически затворен контейнер, който да я съхранява, и след това го остави на хладно и сухо място. Не забравяйте да прибирате само чисти паяжини, които нямат в себе си прах и / или трупове на насекоми.

Когато използвате паяжини за лечение на рани, опитайте се да се уверите, че мрежата действително докосва повърхността на раната. Ние не търсим ефект на "Band-aid". Повечето препърс пакетират паяжината около ръбовете, след което използвайте друга превръзка (като стерилна кърпа), за да я обвиете около раната. Това помага за запазването на паяжината на място и осигурява допълнителна преграда срещу потенциална бактериална инфекция.

В най-лошия сценарий вашият приоритет ще бъде да издържи раната да изсъхне. Използвайте паяжината по същия начин, както е описано по-горе. След като раната е излекувана, нанесете малко гореща вода и премахнете паяжината.

Древните гърци и римляни напоили раната първо с оцет и мед. Паяжината беше използвана, за да пази меда вътре в раната.

Прочетете още ръководства за това как да оцелеете в дивата природа с помощта на естествени вещества като паяжини в Survival.news .

Източниците включват:

Survivopedia.com

NCBI.NLM.NIH.gov

InterestingEngineering.com




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. lexparsy - Интересни и полезни свойства на ...
18.12.2018 10:26
Интересни и полезни свойства на паяжината...
А аз се сетих и за това че паяжината се зарежда електростатично от вибрацията на крилата на насекомите, скоето те я привличат.... мисля че научно популярен филм го гледах...
Успешен ден.
цитирай
2. saankii - бай захари, ти..бръмна тоталноо...
18.12.2018 12:12
а, кой ще спре тази луда Чудна мОгия ,
като една 100г паяжина дразни тук..11г вече..



Та аз не знам
от: benelina

Когато падне онзи трети сняг и вече сме навикнали на плъзгане, и вече сме навикнали на лазене
Прочетен: 3202 Коментари: 6 Гласове: 7
цитирай
3. lexparsy - :-(
18.12.2018 19:13
Бай Захари,
аз не бих посмял да чета блоговете ти камо ли да коментирам ако допускаш подобна коментарна простотия като на saankii troina kompaniq... без да ги триеш или да се оплачеш от натрапването им и обиди към други блогъри!
Съжалявам! че коментирах!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738894
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031